lørdag 29. september 2012

Jeg vet hvem du er - Yrsa Sigurdardòttir

Norsk utgave på Kagge Forlag, 2012.
Oversettelse: Silje Beite Løken
Tre unge mennesker  drar fra Reykjavik til Hesteyri for å pusse opp et gammelt hus. Ikke alt er som det skal i det gamle fiskeværet. De føler seg iakttatt, og etter som dagene går viser det seg at de ikke er alene på stedet. 
I Isafjördur på den andre siden av fjorden, engasjerer psykiater Freyr seg i etterforskningen av en serie uforklarlige dødsfall i byen. Snart finner man spor som leder til forbrytelser begått for  lenge, lenge siden. Er det en forbindelse mellom det som skjer i byen og ute på Hesteyri?
Freyr har det også vanskelig på det personlige plan. Han sørger fortatt over sønnen sin som forsvant for mange år siden, og som ikke er funnet. Han har en følelse av at gutten fortsatt er i live....
Min mening: Velskrevet bok, godt språk (god oversettelse)
Dette er en helt "annerledes" bok i forhold til de foregående bøkene til forfatteren. Leseren blir kjent med "nye" mennesker, politiets rolle  i historien er forholdsvis liten, og her kommer det underfundige og den spøkelses-aktige stemningen fram fra første side. OG slutten..... den som leser for se. Den var en overraskelse! 
Et mesterverk av en roman. Anbefales virkelig!

mandag 17. september 2012

Flaskepost fra P - Jussi Adler-Olsen

Norsk utgave på Aschehoug forlag 2011
Oversettelse: Erik Johannes Krogstad

Via omveier får Carl Mørck overlevert en gammel flaskepost. Han tror i første omgang at den er et resultat av guttestreker, men ettersom han og Assad får tydet mere og mere av teksten, blir de overbevist om at den er ekte. To gutter forsvant på 1990-tallet, og flaskeposten viser seg å være eneste livstegn fra dem. Hvem er guttene og hva skjedde med dem?
Min mening: Jeg bøyer meg i støvet! Dette er den tredje boken om Avdeling Q, og den er om mulig enda bedre enn de to første!!! Rett og slett glimrende krim. Behøver jeg å si mer?

torsdag 13. september 2012

Fasandreperne - Jussi Adler - Olsen

Norsk utgave fra Aschehoug forlag 2010. Oversettelse: Kirsti Øvergaard
I 1987 blir et ungt søskenpar drept. Etterforskningen peker på en gjeng kostskoleelever som kommer fra noen av Danmarks rikeste familier. Saken henlegges på grunn av manglende bevis, og først 9 år senere tilstår en av de mistenkte. Dermed regnes saken som oppklart. 
Saksmappen havner allikevel hos Avdeling Q, og Carl Mørck og Hafaz al-Assad begynner å grave i materialet. Saken viser seg å ha forgreninger fra landets mektigste og rikeste menn og til uteliggeren Kimmie. Kimmie vet noe som kan skade de mektige herrene.... 
Min mening; Bok nummer 2 fra Avdeling Q skuffer så vist ikke.  Godt språk, god framdrift i fortellingen, masse humor og uhyre spennende! Bedre kan det ikke bli. Denne må bare leses!

onsdag 12. september 2012

Etterpå - G.G. Musso

Norsk utgave på Pantagruel forlag AS 2011. Oversettelse: Ingebjørg Nesheim
Nathan Del Amico er berømt, rik og stolt av seg selv. Men hjernen han har skjøvet en gammel hendelse godt inn i glemsel. Som åtte år gammel gutt druknet Nathan da han prøvde å redde sin beste venninne. Han ble erklært død, men kom tilbake til livet. 
Tretti år senere er han en av New Yorks beste jurister. Et uventet møte får ham til å forstå hvorfor han vendte tilbake til livet den gangen for lenge siden. Er de som kommer tilbake fra døden som alle andre? 
Min mening: boka er godt skrevet, ingen tvil om det. 
Men for en humanist som meg, som verken tror på et liv etter døden, overnaturlige fenomener eller reinkarnasjon, blir dette veldig spesielt. Boka tar opp spørsmål som; Hvorfor lever vi? Har hvert menneske en bestemt oppgave med livet? Interessante spørsmål, men det er ingen grunn til å tro at forfatteren skulle ha svarene på disse spørsmålene som mennesket har lurt på til alle tider. 
Jeg synes ikke  han prøver å besvare sine egne spørsmål, men 
bruker dem som bakteppe for en historie om overnaturlige evner. Spennende vinkling i og for seg, men jeg ble ikke bergtatt av denne historien. Beklager, dette ble for platt og dumt. Anbefales ikke.
Er det noen der ute som har lest boka, som ser og leser boka annerledes enn meg? Hør gjerne fra dere!!