torsdag 18. oktober 2012

Skyggerom - Jan -Erik Fjell

Utgitt på juritzen forlag as 2012
Dette er Fjells andre bok, og også i denne boka er handling lagt til Østfold.
Fortellingen er en parallellhistorie, hvor et drap i Sarpsborg flettes sammen med de verste kriminelle fra Øst-Europa. Sarpsborg politidistrikt får hjelp fra Kripos; Anton Brekke sendes også denne gangen til Østfold. Han er fortsatt like selvgod og flåsete, men i denne boka ser vi også en følsom og sårbar Brekke. Politistudenten Magnus Torp er nå ferdigutdannet, og ansatt i Sarpsborg. Han er fortsatt like ivrig i tjenesten og minst like stor beundrer av Brekke som før. Han får også denne gangen bli en del av Brekkes team.
Fortellingen rommer nesten alt; fra den verste råskap, de vondeste overgrep, hevn, vennskap og hemmeligheter. 
***
Min mening: En flott oppfølger til Tysteren som kom i 2010. 
Svært velskrevet, godt språk, gode person-karakteristikker, troverdig historie - finurlig lagt opp - og ikke minst en overraskende slutt. I tillegg må jeg si at det er moro å lese en roman hvor handlingen er lagt til Østfold ( "mitt" fylke); hans steds-beskrivelser er utrolig gode, ofte sett med et humoristisk skråblikk. 
Og hva betyr egentlig Skyggerom? Svaret får du om du leser boka! Og det bør du ; -)

søndag 7. oktober 2012

Skumrinngstimen - Johan Theorin


Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag AS i 2008. Oversettelse: Kari Bolstad.

En liten gutt forsvinner på Öland og mere enn 20 år senere får familien en slitt barne-sandal tilsendt i posten. 
Først nå får barnets mamma Julia Davidsson høre om Nils Kant, som en gang satte skrekk i folk på øya. Han forsvant lenge før Julias gutt ble borte. Likevel hevder flere at de har sett Nils - at han iblant vandrer omkring på det ölandske alvaret i skumringstimen. 
Hva skjedde egentlig for 20 år siden da gutten forsvant? 

Min mening: min første tanke er: utrolig velskrevet.  Jeg synes dette mer var en bok med en trist historie som finner sin løsning etter mange, mange år, enn en ren kriminalroman. Her var action fraværende, og istedet får leseren flotte karakter-skildringer, og en finurlig og troverdig historie. Dette var en bok jeg ikke klarte å legge i fra meg før siste side var lest. Anbefales virkelig!