torsdag 20. februar 2014

Og fjellene ga gjenlyd - Khaled Hosseni

Utgitt på Schibsted forlag 2013
Oversettelse: Elisabet W. Middelthon
*****
Afghanistan 1952; Abdullah og søsteren Pari bor sammen med faren, Saboor, og stemoren i den lille landsbyen Shadbagh. 
Saboor er arbeidsledig og familien er svært fattig. Abdullah og Pari er sterkt knyttet til hverandre, for siden deres biologiske mor er død, er det Abdullah som har vært omsorgspersonen for Pari hele hennes korte liv. En dag vandrer barna og sammen med faren sin den lange veien til Kabul, lykkelig uvitende om hva som venter dem. Det som videre skjer, vil forandre livet deres for alltid. 
Historien spenner videre over generasjoner og kontinenter, fra Kabul til Parism fra San Francisco til den greske lya Tinos. 
Min mening: Hurra for Hosseini og for fantastisk fortellerkunst!
Dette er den tredje boken hans jeg leser, og jeg synes han skriver bare bedre og bedre. Han er en mester i å skildre personer og mellommenneskelige forhold med troverdighet og dybde. Og i denne boken minner han leseren om hvordan alle våre valg påvirker andre mennesker rundt oss, og gir ringvirkninger, eller gjenklang, i framtidige generasjoner. Dette  er en bok som setter spor. . . 

tirsdag 18. februar 2014

Familieanliggender - Rohinton Mistry


Norsk utgave: Aschehoug Forlag 2008
Oversettelse: Thorleif Sjøgren-Erichsen
*****
Forfatteren tar leseren med til Bombay på 1990-tallet. Hovedpersonen Nariman Vakeel er parsi, 79 år gammel og enkemann. Han har fått Parkinsons sykdom på sine gamle dager, og bor i en nedslitt leilighet sammen med sine to stebarn Coomy og Jal. Da Nariman en dag går tur alene, faller han og brekker ankelen. Coomy føler at alt faller på henne, og synes at Narimans biologiske datter, Roxana, også bør ta ansvar for pleie av faren. Hun og Jal får derfor sendt stefaren til Roxana og hennes familie. Hun bor i en liten leilighet sammen med mannen sin og deres to barn. Det blir et dramatisk vendepunkt i familien da de må overta omsorgen for Nariman. Familien blir satt på harde prøver, men det kommer også noe positivt ut av det. . . .
Min mening: dette er den andre boka  jeg leser av denne forfatteren. Den første jeg leste var "Balansekunst", og den imponerte meg stort. Derfor var forventningene store til denne boken også. Dessverre må jeg si at jeg ble litt skuffet. Men det betyr ikke at boken ikke var bra. Det er en detaljert fortelling om denne familien og det samfunnet de lever i. Mistry er en forteller av de store, og med hans skildringer blir selv de mest banale historier leseverdige. Alt i alt en god leseopplevelse, men hvis jeg skulle anbefale noen å lese Mistry, ville jeg anbefalt "Balansekunst" først. 

tirsdag 11. februar 2014

Se til meg som liten er - Ingrid Elfberg


Originaltittel: Gud som haver
Oversettelse: Astrid Eggesvik
Norsk utgave utgitt på Silke Forlag 2010
*****
Ville ikke du gjort hva som helst for å beskytte ditt barn?
Evas sønn Sebastian var bare to år da han ble bortført og voldtatt. Senere, da Sebastian er funnet og en førskolelærere er blitt fengslet for overgrepet, er hverdagen allikevel ikke den samme som før. Alle illusjoner om en god verden er knust. Eva kjemper for å ta tilbake hverdagen deres og gjenvinne tryggheten. Men hun sliter med skyldfølelse. 

Plutselig hevder den fengslede mannen at han er uskyldig og at overgriperen går fri der ute. Fri til å skade Sebastian igjen. Eva tror på førskolelæreren, men politiet nekter å ta opp etterforskningen igjen. De mener at rett person er fengslet, og at hun bare er hysterisk mamma. 
Eva innser at det bare er henne som kan beskytte Sebastian heretter. Hun vet at overgriperen er der ute i samfunnet og bare venter på en mulighet til å slå til igjen. . .

Min mening: denne boka sto en stund i bokhylla mi, før jeg hadde samlet nok mot til å lese den. Jeg var redd for detaljerte beskrivelser av overgrep, og det hadde jeg ikke maktet å lese. Det ble leseren spart for, og istedet fikk vi en fortelling om morens kamp for sitt barn og for å bli trodd av sine nærmeste. 
Det er et veldig vanskelig og sårt tema, for alle som er foreldre har vel kjent på frykten for at noe fælt skal skje med ditt eget barn. Forfatteren har fanget den triste, vonde frykten og den knugende skyldfølelsen moren her føler etter at hennes barn er blitt missbrukt. Uten noen støtte fra sin mann eller andre familiemedlemmer, som mener at hun er over-hysterisk, begynner hun å lete etter den som må være den virkelige gjerningsmannen. Og hun finner ham til slutt. Vond historie, men en troverdig og godt skrevet bok.