lørdag 19. april 2014

Det henger en engel alene i skogen - Samuel Bjørk


Utgitt: 2013
Forlag: Vigmostad &Bjørke AS
Samuel Bjørk er et pseudonym for Frode Sander Øien. Dette er hans første kriminalroman. 
*****
Ei seks år gammel jente blir funnet hengt i et tre i Maridalen utenfor Oslo. Hun har på seg en dukkekjole og ransel på ryggen, samt en lapp rundt halsen der det står " Jeg reiser alene". 
Politietterforsker Holger Munch blir satt på saken.  Han innser raskt at han trenger hjelp fra sin tidligere kollega Mia Krüger for å løse denne vanskelige saken. Mia har reist til Hitra og Holger reiser etter for å overtale henne. Mia er svært syk og nedbrutt, med tanker om å ta sitt eget liv. Holger får henne til slutt med tilbake til Oslo. Her starter en vanskelig etterforskning, med stadig nye drap på små jenter. 

Min mening: Det er helt klart vanskelig å skrive god og troverdig krim. For meg virker det som forfatteren har prøvd litt "vel" hardt. 
Her får man alle krim-klisjeene servert på ett brett: 
- den middelaldrende, slitne og kverulante politimannen 
- den alkoholiserte etterforskeren, som bærer på en stor personlig sorg, og som er fantastisk dyktig når hun er edru
- et ekstremt religiøst miljø
- en schizofren misstenkt
- drap på uskyldige barn.
Lista kunne sikkert vært lenger også. Det jeg synes er synd, er at forfatteren ikke har klart å binde alle de løse trådene,personene og miljøene sammen til en troverdig helhet. Historien mangler dybde. 
Noe som irriterte meg fryktelig var gjennomgående dårlig språk og kunstige dialoger. 
Humor var nesten totalt fraværende, og det synes jeg alltid er med å krydrer en god krimroman.
Men missforstå meg rett; historien er spennende, men langt i fra noen page-turner etter min mening. 
At denne romanen blir kalt "uhyggelig bra" forstår jeg rett og slett ikke. . . 

lørdag 5. april 2014

Hegrenes dal; den indiske kaffeplantasjen - Sarita Mandanna


Juritzen Forlag 2012
Originaltittel: Tiger Hills
Oversettelse: Lisa Vesterås
*****
Året er 1878, og i landskapet av frodig jungel, bølgende åser og rike kaffeplantasjer i vakre Coorg-dalen i Sør-India, blir Devi, som den første jenta på over 60 år, født inn i familien Nachimandas. 
Devanna er er gutt som er født på samme tid som Devi. Hans mor døde under tragiske omstendigheter, og familien Nachimandas tar vare på ham som sin egen. Han og Devi blir raskt uadskillelige venner, og Devanna vet med seg selv at han elsker Devi og vil gifte seg med henne da de begge blir voksne. 
Men alt forandrer seg den natten de deltar i et "tiger-bryllup". Der får Devi som da er 12 år, se Machu, den modige tigerdreperen, for første gang. Selv om Devi er et barn og Machu er en voksen mann, vet Devi at han er mannen hun vil gifte seg med. Skjebnen vil det annerledes. 
Devi  blir en dyktig forretningskvinne og eier av den største kaffeplantasjen i Coorg-dalen. Men veien dit er vond og lang, og alle vet hva det betyr når hegrene flyr inn over dagen.....

Min mening: Dette er en murstein på over 550 sider, men det føles ikke slik. Her er det tett handling hele tide og jeg måtte bare lese "litt til" får å se hva som skjedde videre. 
Stilsikkert, godt språk, og troverdige gode person- karakteristikker. Selv om handlingen er lagt til tidsperioden 1887 og fram til 2. verdenskrig, er det en sterk og tidløs historie, som grep meg og lot meg kjenne på et stort register av følelser. Dette er rett og slett en nydelig bok.