torsdag 22. august 2013

Sjelekisten - Ann Rosman

Bazar Forlag AS 2012
Oversettelse: Elisabeth Bjørnson

En skoleklasse på tur gjør et uhyggelig funn ved den gamle offerstenen ved Carlstens Festning på Marstrandsön. De finner et kvinne-lik uten hode. Kvinnen viser seg å ha tilhørt ei gruppe som driver med rollespill "laiving". Kort tid etter får ei av byens eldre damer sitt livs sjokk da hun finner et kvinnehode på en gjerdestolpe i hagen sin. Kriminalinspektør Karin Adler og hennes kolleger frykter at de står overfor flere bestialske drap da det viser seg at kroppen og hodet ikke tilhører samme person. De får snart nyheten om enda et kvinne-lik, og dette mangler også hodet. Denne kvinnene har også tilknytning til laiver-miljøet. Det begynner å tegne seg et mønster. Men hvem dreper kvinnene og hvorfor med en slik brutalitet? 
Min mening: dette er Rosmans andre bok om Karin Adler, og denne boka er om mulig enda bedre enn den første. Et genialt og troverdig komplott, flettet inn i lokal historikk, gjør boka spennende fra første til siste side. Her kommer overraskelsene på løpende bånd. 
Det eneste negativt jeg har å si, er at det er en fryktelig dårlig oversettelse, og det irriterte meg veldig. Det burde være unødig med en roman oversatt fra svensk til norsk. Men ikke la det hindre dere i å lese en fantastisk god krim :)

onsdag 7. august 2013

Porselenspiken - Gunn Marit Nisja

Utgis på Juritzen forlag i september 2013

Kristin er enebarn og odelsjente, og det forventes at hun en dag skal ta over farsgården. Hun følger istedet sine egne drømmer; utdanner seg til kokk og sparer penger så hun kan åpne sitt eget spisested. En dag når hun sitt mål, og hun kan åpne dørene til de første gjestene på Små Gryter. 
Kristin ansetter Marta i restauranten sin. Marta er eks-narkoman uten noen formell utdannelse, men er et arbeidsjern uten like. Vi får et innblikk i Martas livshistorie, og den gjør at Kristin ser med nye øyne på sitt eget liv. Det oppstår et nært forhold mellom de to, og Marta blir etter hvert viktigere for Kristin enn restauranten. 

Min mening: hvor skal jeg begynne? 
Dette er en svært velskrevet roman, med godt språk, og en aktuell historie som jeg egentlig ikke ville at skulle ta slutt. . . 
Nisja skriver med innsikt og varme om forventninger, ønsker, håp og skuffelser. Om behovet for å være viktig for andre, om hvor vanskelig det kan være å la andre komme tett innpå seg. Om å tørre å være sårbar, og å ta sjanser. Om hvor vanskelig det kan være å  ta de riktige valgene i livet. Som forfatteren selv uttrykker det; om det meningsbærende i livet. Og det har hun virkelig lykkes med. 

I tillegg må hun være veldig observant der hun ferdes, for beskrivelser av miljøer og mennesker har ofte et eget humoristisk skråblikk, selv der historien som fortelles er veldig trist. Et lite eksempel fra Kristins opplevelse i farens begravelse: " . . . . Jeg gikk sakte og alene opp kirkegolvet. Rolig, uten å virke dramatisk. . . . .. Ansikt etter ansikt, bleke måner drev forbi, og jeg nikket, uten å møte blikkene til folk. . . ."

Det er alltid spennende å lese bok nummer to, og spesielt der debut-romanen var så utrolig bra. Nisja skuffer ikke; hun  er rett og slett en utrolig dyktig og troverdig historieforteller!
Boka kommer ut i september, så sett av penger og løp og kjøp da boka kommer i butikken! Jeg kan love deg at du ikke vil angre på det!

lørdag 3. august 2013

Maleren fra Shanghai - Jennifer Cody Epstein

Front Forlag AS 2010
Oversettelse: Kristina Quintano

Boka forteller historien om den kinesiske kunstmaleren Pan Yuliangs vei fra prostitusjon til berømmelse som kunstmaler i Shanghai og Paris. 

Hennes døpenavn var Xiuqing og da hun var 14 år hadde hun kun en igjenlevende slektning; en onkel. Han solgte henne til et horehus for å dekke sin egen opiumsgjeld. 
På bordellet Herlighetens hus gir Gudmoren henne et nytt navn; Yuliang. Hun gjør det beste ut av situasjonen og etter en tid får hun et nært forhold til en annen jente på huset. Deres vennskap gjør det mulig å holde ut krevende kunder og vonde erfaringer. 
En dag blir hun gitt i gave til en ung embetsmann, og Gudmor lover henne streng straff hvis hun ikke kommer hjem med synlige bevis i undertøyet, på at "jobben er utført". Embetsmannen ønsker ikke å bruke henne, men tilbringer istedet dagen sammen med henne i byen hvor de går på kafé og prater sammen. Han forelsker seg i henne og det ender med at han kjøper henne fri fra Herlighetens hus. Han har en kone og en sønn allerede, og Yuliang blir hans konkubine i Shanghai. Der får hun oppleve byens glamorøse liv på 1920-tallet. 
Hun arvet sin onkels kjærlighet for poesi da hun var barn, og nå oppdager hun at hun har et talent for kunstmaling også. Andre ser også dette talentet, og hun blir derfor tatt opp som landets første kvinnelige student ved Shanghais kunstakademi. 
Hun gjør det veldig bra, og får stipender til å studere videre både i Paris og Roma. Her skaper hun sitt eget kunstneriske uttrykk, som er både "nakent og direkte" i formen. 
Da hun er tilbake i Kina, et land i stadig endring, vekker hennes kunst sterke negative reaksjoner. Yuliang blir til slutt nødt til å velge mellom kjærligheten til sin mann og sin egen kunstneriske frihet. 
Min mening: Jeg må innrømme at jeg har sett på denne boka i butikken mange ganger, og valgt å ikke kjøpe den. Den så rett og slett kjedelig ut. Men så fant jeg en brukt utgave til "ingenting" og kjøpte den med meg allikevel. Og det angrer jeg ikke på. Det lille som står om boka bakpå den, er på ingen måte representativt for hva den faktisk inneholder. 
Dette er en godt skrevet historie med steke karakterskildringer og godt språk. Kan virkelig anbefales :)