tirsdag 5. juni 2012

Barnepiken - Kathryn Stockett

Originaltittel: The Help.
Utgitt på norsk på Cappelen Damm AS i 2010.
Oversettelse: Monica Carlsen

Boken beskriver forholdet mellom svarte hushjelper og hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 1960-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært ulike damer som finner  hverandre i sin felles utfordring av grenser. Tjueto år gamle Skeeter er en hvit kvinne som ifølge hennes mor bare har ett viktig oppdrag; å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere, og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne MInny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer deres tilværelse. 
Min mening: Godt språk og god framdrift i historien. Fin avveksling at historien var delt inn i kapitler hvor jeg-personen varierte. På den måten ble en hendelse eller opplevelse sett med ulike øyne. 
Denne boka er både veldig trist og utrolig morsom på samme tid. Historien er så god at boka var vanskelig å legge fra seg, og når fortellingen var slutt, ville jeg høre mere. Hvordan går det videre med disse hjertevarme menneskene jeg ble kjent med i boken?
Anbefales? JA!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar