lørdag 16. august 2014

Solfuglen - Christie Watson

Juritzen forlag 2013
Oversettelse: Jorunn Leite
*****
Tolv år gamle Blessing bor samemn med broren sin Ezikiel og foreldrene i en leilighet i Lagos i Nigeria. En dag blir livene deres snudd på hodet. Moren finner ut at faren er utro mot henne, og hun tvinges til å ta med seg barna og flytte til sine foreldre. De bor i Warri, en liten landsby like ved Nigerdeltaet. 
Blessing Ezikiel finner seg etter hvert til rette i slummen, men de savner faren og livet de levde i Lagos. 
Bestemor er en høyt aktet jordmor, og Blessing får etter hvert være hennes assistent. Blessing fascineres av yrket, men blir svært opprørt og sint da hun forstår hva bestemor bruker den store kniven sin til. 
Landsbylivet byr på mange utfordringer, og da moren deres finner en ny, hvit mann, raser verden sammen for Ezikiel. 

Min mening: Dette er en svært godt fortalt historie, med godt, nyansert språk (god oversettelse) og gode beskrivelser av menneskene og miljøene den omhandler. 
Dette er en varm, sår, glad og trist historie. En historie om å lære i livets harde skole, om samhold og respekt, om det å bli voksen så alt for tidlig fordi forholdene krever det. En historie jeg vil huske lenge. 
Dette synes jeg rett og slett var ei utrolig god bok. 

1 kommentar:

  1. Dette er nok ei bok for meg også. Takk for boktips! Skal spørre på biblioteket, så kanskje den får bli med i kofferten til Kreta i høst.

    klem fra Ingunn

    SvarSlett