fredag 20. mai 2011

Taushetens konsekvenser - Linda Olsson

Dette er bok nummer to av Linda Olsson. Den første har sikkert mange av dere lest; La meg synge deg stille sanger. Det var en fantastisk bok, og derfor gledet jeg meg stort til å lese den neste boka også. Men det er noe med forventninger, hvis de blir for store har jeg lett for å bli skuffet. 
Taushetens konsekvenser handler om Adam Anker, komponist og fiolinist. Han bor på New Zealand. Han er opprinnelig fra Polen, og vokste opp i Sverige. Hans mor fortiet alt om hans barndom, og svarte aldri på hans spørsmål....
Adams eneste datter, Miriam, blir drept i en ulykke på New Zealand og hele hans verden går i grus. Han ønsker å finne ut mere om sin egen opprinnelse, og reiser til Europa, til Krakow og Stockholm. Etter hvert som han får kunnskap om sin egen fortid, kommer den dårlige samvittigheten hans overfor datteren mer og mer fram; han har aldri fortalt henne om moren hennes, og hun fikk aldri møte henne. Han kommer til at han gjorde den samme urett overfor sin datter Miriam, som hans mor gjorde overfor ham.
At det går an å skrive så fengslende om følelser, savn, kjærlighet, sorg og lengsel uten å bli patetisk og latterlig, er faktisk Olssons bok et bevis på. Jeg har veldig lett for å synes at det kan bli drepende kjedelig, og jeg må innrømme at det var partier i boka som med fordel kunne vært kortet ned noe. Men alt i alt var det en fengslende bok; en bok om sorgen og smerten ved å slippe den du elsker, en bok om fortielser og dyp sorg, en bok om hvilke arr de overlevende etter andre verdenskrig bærer med seg til graven. 
Om det er en lesverdig bok? Ja, litt skuffet ble jeg, for jeg hadde en forestilling om at den skulle være litt mere "handlinsmettet" enn hva den faktisk var. Men lesverdig - ja, i aller høyeste grad :))

1 kommentar: