søndag 18. desember 2011

Morgen i Jenin - Susan Abukhawa

Originaltittel: Mornings in Jenin. Utgitt på norsk 2010, Aschehoug forlag.
Hentet fra bokomslaget: 
*Palestina 1941. I den lille landsbyen Ein Hod fører en patriark sitt følge med familiemedlemmer og arbeidere gjennom olivenlundene. Mens de går mellom trærne, faller de grønne fruktene til marken og velsigner folket med årets bugnende grøde. 
*1948. Abulheja-slekten jages fra forfedrenes land i Ein Hod og blir tvangssendt til en flyktningeleir i Jenin. Det er Amal, patriarkens sønnedatter, som forteller om lillebroren som ble stjålet i kaoset som oppsto og hvordan han vokser opp hos et israelsk ektepar, mens den andre broren allerede som ung er villig til å ofre livet for palestineres sak. En dag står brødrene ansikt til ansikt. 
*Amals historie er både vakker og grusom. Den handler om stjålet barndom, om å være mor under umenneskelige forhold, om knuste drømmer og om tap - men mest av alt om forsoning og kjærlighet.
*Min mening: En svært velskrevet bok. Godt språk. Det er flott at familiens slektstre er satt opp, for her er det mange navn å forholde seg til. 
Selv om boka er skrevet at en palestiner, og sikker er noe farget av det, er de historiske fakta der og forteller den grusomme historien om krigene, uvennskapet og hatet mellom jøder og palestinere. Det ga meg en forståelse av konfliktene som jeg ikke helt har forstått sammenhengen i tidligere. Forfatteren viser oss menneskene bak hendelsene, og fortellingen blir utrolig sterk. Det var nesten umulig å legge boka fra seg før siste side var lest. 
Skal du lese èn bok neste år, les denne !


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar