onsdag 7. august 2013

Porselenspiken - Gunn Marit Nisja

Utgis på Juritzen forlag i september 2013

Kristin er enebarn og odelsjente, og det forventes at hun en dag skal ta over farsgården. Hun følger istedet sine egne drømmer; utdanner seg til kokk og sparer penger så hun kan åpne sitt eget spisested. En dag når hun sitt mål, og hun kan åpne dørene til de første gjestene på Små Gryter. 
Kristin ansetter Marta i restauranten sin. Marta er eks-narkoman uten noen formell utdannelse, men er et arbeidsjern uten like. Vi får et innblikk i Martas livshistorie, og den gjør at Kristin ser med nye øyne på sitt eget liv. Det oppstår et nært forhold mellom de to, og Marta blir etter hvert viktigere for Kristin enn restauranten. 

Min mening: hvor skal jeg begynne? 
Dette er en svært velskrevet roman, med godt språk, og en aktuell historie som jeg egentlig ikke ville at skulle ta slutt. . . 
Nisja skriver med innsikt og varme om forventninger, ønsker, håp og skuffelser. Om behovet for å være viktig for andre, om hvor vanskelig det kan være å la andre komme tett innpå seg. Om å tørre å være sårbar, og å ta sjanser. Om hvor vanskelig det kan være å  ta de riktige valgene i livet. Som forfatteren selv uttrykker det; om det meningsbærende i livet. Og det har hun virkelig lykkes med. 

I tillegg må hun være veldig observant der hun ferdes, for beskrivelser av miljøer og mennesker har ofte et eget humoristisk skråblikk, selv der historien som fortelles er veldig trist. Et lite eksempel fra Kristins opplevelse i farens begravelse: " . . . . Jeg gikk sakte og alene opp kirkegolvet. Rolig, uten å virke dramatisk. . . . .. Ansikt etter ansikt, bleke måner drev forbi, og jeg nikket, uten å møte blikkene til folk. . . ."

Det er alltid spennende å lese bok nummer to, og spesielt der debut-romanen var så utrolig bra. Nisja skuffer ikke; hun  er rett og slett en utrolig dyktig og troverdig historieforteller!
Boka kommer ut i september, så sett av penger og løp og kjøp da boka kommer i butikken! Jeg kan love deg at du ikke vil angre på det!

1 kommentar:

  1. Fin omtale:) og jeg er helt enig med deg, Nisja skuffet så absolutt ikke med bok nummer to!

    SvarSlett