lørdag 25. mai 2019

Etter oss - Gunn Marit NIsja
Bildet lånt fra Adlibris.no


Cappelen Damm 2017

Ingrid sitter igjen som enke etter Arvid etter mange års ekteskap. Hun har et anstrengt forhold til de to døtrene som er voksne og lever sine egne liv.Det har gått mer enn 40 år siden hun sluttet på folkehøgskole og sa ha det til sine venner. Nå tar hun opp igjen kontakten med de tre venninnene som sto henne nærmest – de som lovte hverandre å alltid holde kontakten. Er det lett å fortsette der man slapp for 40 år siden?   Hun tenker mye tilbake på året hun tilbrakte på folkehøgskole, og historien går vekselvis fra nåtid og tilbake til 1967 og Lundavang Folkehøgskole. Dette synes jeg gjorde historien springende og litt lite sammenhengende.
 Jeg opplever dette som en sår og trist historie, om Ingrid som faller inn i en «empty nest»-depresjon, og føler sorg over at ingen har bruk for henne lenger. Hva har vel hun å leve for nå? 

Jeg synes det vises lite varme mellom personene, det være seg hennes egne døtre, barnebarnet eller de gamle vennene hennes.

Nisja er flink til å beskrive relasjoner mellom mennesker, også der relasjonene er anstrengte og usikre. Troverdige dialoger og godt språk, og det mye å lese mellom linjene som alltid. Dette mener jeg er hennes styrke. Litt treg framdrift i historien, og ga meg ikke den «må bare lese en side til» - følelsen.Jeg synes ikke dette er Nisjas beste roman, men vil allikevel anbefale den. Det noe ved romanen som fanger meg.1 kommentar:

  1. Etter din anmeldelse fikk jeg faktisk lyst til å lese denne. Den er notert!

    Klem fra Ingunn

    SvarSlett