tirsdag 16. juni 2015

Den ene pluss en - Jojo MoyesBastion forlag 2014
Originaltittel: The One Plus One
Oversettelse : Elisabeth Haukeland

Jess lever et kaotisk liv.
Hun har to jobber, to barn og ei diger bikkje som hun har ansvaret for alene. 
Sønnen Nicky, som hun har tatt til seg, er egentlig sønnen til hennes eksmann. Gutten sliter med å takle livet og hverdagen. Bedre blir det ikke av at naboguttene stadig trakasserer ham, banker han opp og gjør livet enda vanskelige for ham.
Datteren Tanzie på 10 år er svært flink i matte, og får et stipend til å begynne på en privat-skole for begavede barn. Men dette koster masse penger. Penger Jess ikke har. Jess sier ja til at Tanzie kan få delta i en " matematikk -olympiade" i Skottland, og håper med det at Tanzie skal vinne en stor pengepremie som igjen skal gjøre det mulig å betale skolepenger.
Men hvordan skal de komme seg til Skottland? Svaret blir Ed, en mann som er rik, suksessfulle og i Jess sine øyne, ekstremt arrogant. Det blir en reise med mange utfordringer, og som skal vise seg å forandre livene deres for alltid.

Min mening: Moyes skriver enkelt, og jeg vet at hun får en del kritikk for det.  Hennes bøker blir regnet som "kiosklitteratur" av mange. Men jeg er ikke enig i den kritikken. Hvis jeg ser bort fra en irriterende og ekstremt dårlig oversettelse, (jeg forventer at en oversetter kan forskjell på engelsk og norsk ordstilling!) er dette en god bok. Hun skriver varmt, levende og engasjerende og tar opp mange dilemmaer og problemer som mennesker møte på. Noen får flere prøvelser enn andre, og det er det denne romanen handler om. 
Moyes klarer å se det komiske i de utroligste settinger. Så der jeg nesten måtte tørke tårer fordi det var så trist, måtte jeg le av måten hun beskrev situasjonen på. Og det er jo ofte slik at i vanskelige situasjoner er det godt med litt galgenhumor. . . 
Dette var ei bok jeg ikke klarte å legge fra meg. Anbefales på det sterkeste!

2 kommentarer:

  1. Takk for flott omtale. Har vært i tvil om disse bøkene, men nå skal jeg lese Moyes!

    SvarSlett
  2. Takk for boktips! Akkurat nå er det ikke tid til å lese bøker, men det kommer vel roligere tider.

    Riktig god onsdag fra Ingunn

    SvarSlett