mandag 1. juni 2015

Kunsten å høre hjerteslag - Kunsten å være den man er- Jan Philipp Sendker

Kunsten å høre hjerteslag
Originaltittel: The Art of Hearing Heartbeats
Utgitt på Cappelen Damm 2014
Oversettelse: Kurt Hanssen


Tin Win er en suksessrik advokat fra USA. Han er opprinnelig fra Burma, men han har vært sparsom med å fortelle om sin oppvekst og bakgrunn til sin amerikanske kone og deres to barn. Plutselig en dag forsvinner han uten et ord. Familien må godta at det siste sporet etter ham slutter i Bangkok.
Fire år senere finner hans datter Julia, et førti år gammelt kjærlighetsbrev som faren skrev til en ukjent kvinne i en landsby i Burma. Julia fatter håp om å finne igjen faren, og hun bestemmer seg for å reise til Burma for å oppsøke denne kvinnen. Det er en helt fremmed verden Julia møter da hun kommer til den lille landsbyen oppe i fjellene.

Min mening: Jeg har sett at denne boken blir omtalt som klisjéaktiv og banal av flere leser. 
Jeg opplevde den som veldig sterk. Dette skyldes først og fremst den fremragende fortellerevnen til forfatteren og helt sikkert en god oversettelse. Og det faktum at tilfeldighetene gjorde at jeg hadde denne boka i vesken, da min sønn ble innlagt på sykehus med hjertesvikt, gjorde lesingen enda mer kraftfull. Jeg var sårbar, og denne vakre kjærlighetsfortellingen traff meg midt i hjertet. Jeg gråt og smilte meg gjennom denne boka. Så kan den få være så banal den bare vil. Jeg elsket boka!

*********************

Kunsten å være den man er
Originaltittel: A Well-Tempered Heart
Utgitt på Cappelen Damm 2014
Oversettelse: Kurt Hanssen

Det har gått ti år siden Julia besøkte farens hjemland, Burma. Til tross for at hun er en vellykket advokat på Manhattan, føler hun seg utslitt og ulykkelig. 
Hun bestemmer seg for å reise tilbake til Burma og besøke broren U Ba. Parallelt med at Julia førsøker å finne tilbake til seg selv, får vi fortalt den usedvanlige historien til den burmesiske enken Nu Nu. Hennes verden blir snudd på hodet da det blir krig i landet og de to sønnene blir kommandert ut som soldater. Hun blir nldt til å foreta et umulig valg, en bestemmelse som kommer til å prege henne resten av livet. 

Min mening: Etter å ha lest "Kunsten å høre hjerteslag", hadde jeg veldig store forventninger til denne boka. Og ja, den var bra. Forfatteren har en fantastisk evne til å skape gode fortellinger, og språket flyter godt. Historien er god og har så absolutt et budskap, men bærer litt preg av å være en oppfølger. Jeg vil allikevel anbefale dere å lese begge bøkene, og i riktig rekkefølge. Dette er "langsomme bøker" som man skal nyte. Gled dere!

1 kommentar:

  1. Dette høres ut som om det kan være noe for meg.
    Takk for boktips, og god tirsdagskveld!

    Klem fra Ingunn

    SvarSlett