mandag 15. juli 2013

Over de hundre fjell - Reyna Grande

Utgitt på Juritzen forlag 2012
Oversettelse: Hilde Sophie Plau

Den elleve år gamle jenta Juana Garcia sitter på et bord i blikkskuret med lillesøsteren sin i armene. Vannet står høyt over gulvet og moren har gått etter hjelp. Juana er sulten og tørst, fryser og kjemper mot søvnen. . .  Da moren vekker henne er armene hennes tomme. I vannet under bordet, finner de babyen, men da er det allerede for sent. 
Tragedien oppløser familien. Faren 
reiste til California for å søke arbeid etter den store tragedien. Moren blir igjen sammen med Juana og gjør sitt beste for å skape et liv for dem, og venter hele tiden på livstegn fra faren. 
Da Juana er fjorten år, reiser hun mot "el orto lado" - den andre siden av fjellene, for å lete etter faren som aldri lot høre fra seg. 
Min mening: Historien forteller om hvor langt et menneske kan være villig til å gå for å hjelpe seg selv og sine kjære til et bedre liv. Og den forteller også om hvor galt det kan gå hvis man tross sine anstrengelser, bare møter ny motstand. En tankevekkende, trist og sterk fortelling. Jeg påstår at alle har godt av å lese denne historien. 

3 kommentarer:

 1. En av de mange triste skjebnehistorien fra latinamerika. Vi trenger å lese slike også! Har lest boka og blogget om den.

  SvarSlett
 2. Dette er nok ei bok jeg må rydde plass til. Jeg liker bøker som berører hjertene!

  Fortsatt god sommer!

  Klem

  SvarSlett
 3. http://medbokogpalett.blogspot.no/2012/11/reyna-grande-over-de-hundre-fjell.html
  Håpe du finner innlegget her.

  SvarSlett