onsdag 24. juli 2013

Tak over Teheran - Mahbod Seraji

Cappelen Damm 2012
Originaltittel: Rooftops of Teheran
Oversettelse: Maria Øygarden
*****
I et middelklasse-nabolag i Irans (den gangen Persia) hovedstad Teheran, tilbringer 17 år gamle Pasha Shahed sommeren 1973 sammen med sin beste venn Ahmed. Dagene er fylt med latter og framtidsdrømmer. 
Pasha elsker å lese bøker, og sammen med sin venn "Doktoren" diskuterer han forfattere og bøker de har lest. De leser "Opprørsk" litteratur, som Karl Marx og Darwin , og bøkene gjemmes godt. Det er straffbart bare å ha en slik bok i sin besittelse; frykten er å bli tatt av SAVAK- shaens hemmelige politi. 

Ellers bærer Pasha på en stor hemmelighet; han er forelsket i nabojenta Zari som allerede er forlovet deres felles venn "Doktoren". Når Doktoren er bortreist på sommeren, er Pasha og Zari stadig mer sammen og vennskapet deres blir stadig sterkere. 
Så blir Doktoren tatt av SAVAK, og Pasha kommer også i deres søkelys. De voldelige konsekvensene av dette får Pasha og hans venner til å virkelig innse hvilken mektig og grusom despot de lever under. Det leder Zari mot et forferdelig valg, et valg som for alltid vil komme til å plage Pasha. 
Min mening:  Boka gir et innblikk i persisk kultur, og hvordan deres hverdag ble påvirket av gamle tradisjoner, religion og en brutal diktators styre. Historien kaller på både latter og tårer, forteller om gryende kjærlighet, inderlig hat og den dypeste fortvilelse. Dette er fortellerkunst på sitt aller beste! 
Dette er en bok som rørte meg. Sterk lesning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar